De WTC-torens smeulden nog na, toen George W. Bush in september 2001 met een nieuwe kruistocht dreigde om de agressie van het Islam-fundamentalisme te counteren. Zelden heeft een Amerikaanse president een ongelukkig gekozen term zo snel weer moeten inslikken. Bij het horen van het woord ‘kruistocht’ krijgen zelfs de meest gematigde moslims nog steeds kippenvel.
Dezelfde ridders die in onze vaderlandse geschiedenis als helden worden geroemd, kennen zij uit hun schoolboeken als moordzuchtige en plunderende indringers. Niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook in de Balkan en Turkije liggen de kruistochten tot op vandaag erg gevoelig. Jan Leyers ondervond het aan den lijve. Voor rekening van Canvas reisde hij op de motor naar Jerusalem. Hij volgde de route van Godfried van Bouillon en ging op zoek naar sporen van de kruisvaarders. Het is geen plezierreis geworden. Leyers luisterde naar de mensen onderweg en ontdekte dat we nog steeds in de schaduw van het kruis leven. Dat de conflicten tussen Serviërs en Kroaten, Turken en Grieken, Israëli’s en Palestijnen de bloedige erfenis zijn van een doldriest avontuur dat zich bijna duizend jaar geleden afspreelde.
De schaduw van het kruis is een historisch reisverhaal waarin Jan Leyers zich tussen Turkse worstelaars en Hongaarse paddenstoelenvrouwtjes, tussen landmijnen en hezbollah-militanten overeind probeert te houden om zich alsnog een weg te banen naar het doel aan den einder: Jerusalem!